A kolbász készítésnek rengeteg fortélya van. Nem is tudnánk, hogy mennyire sok különböző tényezőn múlik, hogy mennyire lesz ízletes és finom az a kolbászcsemege, melyet végül el fogunk készíteni.
Nagyon sok esetben az jelenti az igazi problémát, hogy nincsenek meg a megfelelő alapanyagaink a munkához. Nem elég finom a keverék… vagy, az is lehet, hogy avas, esetleg már romlott… rossz a beszállító, ezért nem finom a végtermék… ismerős hentesként?
Ami a jó szalámi fűszerkeveréket jellemzi
Igazi zamat, finom, dús ízek, kiemelkedő pikánsság – ezekkel jellemezhetjük a jó szalámi fűszerkeverékeket. Ízben vannak közöttük különbségek, de egyvalami biztos: az igazi hungarikum mindig megállja a helyét.
Az lehet részletkérdés, hogy mennyi magyar termesztésű fokhagyma vagy vöröshagyma kerül a végtermékbe. De arról nem lehet vitatkozni, hogy ezek magyar termesztésűek legyenek-e, vagy sem! Ha nem azok, akkor a legnagyobb hibát követjük el, mikor vásárolunk.
Csak szalámihoz lehet felhasználni a keveréket?
Nem igaz! Hiszen, bármilyen hentesterméknek szüksége lehet fűszerekre – például a kolbásznak is. De kísérletezhetünk, sózott szalonnára is rakhatunk egy csipettel, hogy megnézzük, hogy milyen végtermék minőségre számíthatunk. Fontos: kísérletezzünk mindig! Soha ne adjuk fel, ha egy általunk kitalált, vagy módosított recept elsőre nem akar működni. Mindig a fantázián van az igazi hangsúly.
Mikor érdemes kolbászt tölteni?
A disznóvágási szezon nagyjából október körül kezdődik. Ilyenkor érdemes azon elgondolkodni, hogy a disznóinkat levágjuk, és azokból finom húsételeket készítsünk. Nem érdemes röstnek lenni – hívjuk meg a szomszédainkat, barátainkat, ismerőseinket is!